theaterbron.nl
oorspronkelijke makers


BRON  MAKERS  MAAKSELS

BOEKING  BEELD  CONNECT

MAAKSELS

van de makers

MAHLER 11 - Lied van Verlangen

première op 16 juni 2022

Tempelzaal Rijksmuseum van Oudheden

tekst & regie: Bart Vieveen
spel: Lidewij Gerits & Erik Siebel


Wandeling door Leiden met Freud redt Mahlers huwelijk
In de zomer van 1910 dreigt het huwelijk van componist Gustav Mahler op de klippen te lopen als zijn vrouw Alma na de dood van hun eerste kind een verhouding begint met de jonge architect Walter Gropius. De bekende psychiater Sigmund Freud, die dan op vakantie is in Noordwijk, voert een indringend therapeutisch gesprek met de componist tijdens een wandeling door Leiden. Deze historische gebeurtenis is de aanleiding voor het theaterstuk Mahler 11 Lied van Verlangen.
In de ochtend van 27 augustus 1910 ontmoeten Gustav Mahler en Sigmund Freud elkaar voor de deur van het Leidse etablissement De vergulde Turk in de Breestraat. Mahler is Freud achterna gereisd die in een hotel aan de kust verblijft. De componist heeft dringend hulp nodig van de professor. Mahlers relatie met de veel jongere Alma Schindler dreigt te stranden. Freud en Mahler lopen ruim vier uur door de Leidse binnenstad. Dit wandelconsult levert verbluffende inzichten op in de al dan niet bewuste drijfveren en relatiepatronen van Gustav en Alma.
MAHLER 11 - Lied van Verlangen wordt gespeeld door twee acteurs die Freud als alter ego gebruiken om elkaar uit de tent te lokken. Op basis van brief-, dagboek en muziekfragmenten van Gustav en Alma ontstaan de ‘scenes uit een huwelijk’, waarmee ze proberen de grond van hun eigen verlangen naar de onverbreekbare band tussen muziek en eeuwige liefde te ontdekken.

De geheime ontmoeting van Magdalena Moons & Valdez

première op 8 september 2023
theaterfestival Schemerstad
tekst & regie: Bart Vieveen
spel: Maaike Damen & Laurens Mingelen


Voor de dertiende editie van het prachtige varende theaterfestival Schemerstad maakte vaste maker, Bart Vieveen een indrukwekkende voorstelling.


Magdalena Moons is een heldin van Leidens Ontzet. Ze is de geliefde van de Spaanse legeroverste Valdez. De uitgehongerde stad staat op het punt zich over te geven en de Spanjaarden dreigen aan te vallen. Maar Magdalena weet Valdez ervan te overtuigen zijn aanval nog even uit te stellen. In ruil daarvoor zal ze met hem trouwen. De ontmoeting is een keerpunt in de belegering van de stad. Inmiddels hebben de geuzen de dijken doorgestoken en doordat de wind draait, lopen de polders rond de stad onder water. Voordat de Spanjaarden een nieuwe aanval op de stad kunnen plannen, moeten ze vluchten en zo komt er een einde aan het beleg van Leiden.

De tekst is afkomstig uit het 18e eeuwse toneelstuk Beleg der stad Leyden van de Leidse auteur Lucretia van Merken dat in 2024 bij de viering van 450 jaar Beleg en Ontzet integraal zal worden opgevoerd.

Uit het verslag van de organisatie:

"Na drie voorstellingen en heel wat witte wijngebruik (want je moet blijven hydrateren met die temperaturen) zijn een aantal boten van mijn rode vloot toe aan een sanitaire stop ter hoogte van de Apothekersdijk. Als we enige tijd later allemaal klaarliggen op één van de mooiste stadse doorkijkjes van Leiden aan het uiteinde van de Hooglandskerkgracht, ontvouwd zich een poëtisch bouwwerk van grote klasse. De mooie toepasselijk muziek, de heldere tekstbehandeling en het loepzuivere spel van deze twee theaterbronacteurs nemen de toehoorders mee in de prachtige liefdesgeschiedenis van Magdalena Moons en de Spaanse legeroverste Valdez. Regisseur Bart Vieveen trekt ons met zijn eenvoudig maar doeltreffend geënsceneerde dialoog de dramatiek van de ontzetting van Leiden in. Het was prachtig om te merken dat zijn vertaling van deze oude tekst in alexandrijnen zo pakkend is dat mijn totale vloot en de ruime hoeveelheid omstanders het woord voor woord in absolute stilte en aandacht opslokte. Het beeld van de euforisch van liefde weglopende Valdez tussen de bomenpracht van de Hooglandsekerkgracht was adembenemend. Wat een stad...."

Uit de recensie in het Leidsch Dagblad:

"Na dit visioen van de toekomst wordt het publiek op de Hooglandse Kerkgracht een kleine 450 jaar teruggeplaatst, naar het beleg van
Leiden. Magdalena Moons ontmoet de Spaanse legeraanvoerder Valdez. Ze zijn verliefd. Dat blijkt uit gloedvolle woorden over en weer.
Maar Magdalena houdt ook van haar stad en probeert Valdez van een aanval af te houden. Acteurs Maaike Damen en Laurens Mingelen
van Theaterbron.nl zijn doortrokken van de hartstocht tussen de twee. ’Liefde kan van deze oorlog nooit verliezen.’ Bart Vieveen heeft de tekst in alexandrijnen geschreven. Het valt op dat hij hiermee de sfeer van toen oproept, maar er tegelijk in slaagt er een voor onze tijd heldere tekst van te maken, die het publiek in de boten met spanning in zich opneemt..."

Dik Kompier:

"De geschiedenis over Alma Mahler en haar man weerspiegelen een levendig spel van de twee spelers met verrassende rollenwisseling. Tot de laatste minuut boeiend."

Sophia en Louis Reijnierse:

"In onze huiskamer kwam het verfijnde spel van Erik Siebel en Lidewij Gerits nog beter tot zijn recht dan op een toneel. Van dichtbij zijn de gezichtsuitdrukkingen beter zichtbaar waardoor zij bij het publiek meer emoties oproepen."

Henque van Maanen:

"Wat een prachtige voorstelling gisteravond. Twee acteurs die in een lege ruimte een hele wereld uit het verleden oproepen. Mijn fantasie maakte overuren. Het deed me denken aan de voorstellingen van het Werktheater, die ik om die reden bijna allemaal gezien heb."

BRON  MAKERS  MAAKSELS

BOEKING  BEELD  CONNECT


E-mailen
Bellen